La Musique est une révélation plus haute  que toute sagesse et toute philosophie
Ludwig van Beethoven
(1770 - 1827)
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KLASSIEKE PIANOLES THUIS OP UW EIGEN INSTRUMENT


SPEELPLEZIER EN MUZIKALITEIT
Speelplezier en muzikaliteit, dat zijn mijn sleutelbegrippen. Beide zaken beïnvloeden elkaar sterk. Als een leerling met plezier studeert, dan is hij gretig naar muziek. Al snel zal hij dan nieuwe stukken willen ontdekken. Dat verruimt het muzikale blikveld.  Eigenlijk is dit een permanente beweging, een perpetuum mobile.

NIVEAU
Het niveau van een leerling is helemaal niet belangrijk. Waar het om draait is om lekker te willen spelen. Dat kan al in een simpele etude voor een eerstejaars, of bijv. in een van Chopin`s moeilijke walsen.

LEEFTIJD
U bent nooit te oud om piano te spelen. Piano leren spelen is van alle leeftijden. Mogelijk dat een wat oudere hand langer doet over een snelle passage. Dat zij dan zo. Er zijn nog zeer vele stukken, in langzamere tempi, die het spelen meer dan waard zijn.    

HOE WERKT HET?
Na het voorspelen en nadere kennismaking maak ik een profiel van de nieuwe leerling. Wat kan hij/zij al, waar liggen de muzikale voorkeuren, hoe staat de techniek erbij en hoe zijn de handen al ontwikkeld.

Aan de hand van dit profiel zoek ik samen met de leerling de stukken uit, die we gaan instuderen.


REPERTOIRE
De keuze aan stukken is groot. De piano-literatuur is ongeëvenaard aan bijzondere werken. De ene leerling wil graag met Bach beginnen,     de andere voelt meer voor Mozart. Weer een ander denkt aan de Argentijnse tango.

LES
In de regel is er 1 keer per 2 weken les. Wil een leerling vaker, dan is dat ook mogelijk. Voor sommige leerlingen werkt dit goed.

LES AAN HUIS
Ik ben er principieel voor om de les aan huis bij de leerling te geven. Op dat instrument is hij/zij immers het beste thuis. In die studieruimte heeft hij/zij ook al die uren zitten blokken. Bij mijn leraren had ik altijd minstens een half uur nodig om aan hun (fraaie) Steinway vleugels te wennen. Zonde van de lestijd en niet bevorderlijk voor de concentratie.

AAN DE SLAG
Met het voorgaande is het lessen begonnen. De muziek en de inspiratie van het lesgeven laten het tempo als snel crescendo gaan.

PERSOONLIJKHEID
Elke leerling is anders en brengt zijn eigen persoonlijkheid mee. Voor mij is dat het leukste van het lesgeven. Hoe kan ik een leerling het beste zijn/haar talent laten ontwikkelen om daarmee tot mooie muziek te komen.

Lesgebied
Foto's
Home
Kennismaking
Contact